lørdag den 16. januar 2016

Nattevagter i Moria

Solopgang over den sovende lejr. 
Vi har nattevagter i Moria i denne uge.

Når 56 flygtnige stiger på en båd der er beregnet til 16, og de har succes med at komme over havet, så er der en gruppe frivillige som holder udkig og hele tiden hjælper nødstedte både med at komme ind til land. De giver de våde, kolde mennesker lidt tørt tøj og sender dem videre til en station, hvor andre frivillige giver dem en taske med vand, mad og den slags ting til de umiddelbare behov. Herefter stiger de på en bus, der kører dem til Moria. I Moria bliver man registreret, og her besluttes det. om man kan rejse videre til Athen, eller om turen går hjem igen. Nogle er her i 4 timer, og andre i et par dage. Det er her, vi har nattevagter.


Moria er en kæmpe flygtningelejr, hvor frivillige fra mange forskellige organisationer bemander posterne. Alle poster er bemandede 24/7. Der er masser af plads. Blandt andet i et kæmpe telt, hvor 150 enlige mænd kan klemmes ind på en travl nat. Der er telte med lægehjælp, tøj, mad og te. Og så er der det, der tidligere var et fængsel, som nu er flygtningelejres bedste og sikreste pladser. Her er rummene opvarmede, og der er tæpper til alle, der mangler. Kun sårbare familier med små børn, gravide eller handicappede kan få lov til at tilbringe natten her. Her var 800 mennesker klemt ind i de 15 rum natten til fredag. Og natten før det mange flere. Der er masser af plads, men der er også masser af mennesker.

Når klokken bliver 06.00 begynder lejren at vågne. Familier tager det tøj ned, som har hængt til tørre på hegnet over natten, men som ikke er tørt, og propper det ned i en genbrugsindkøbspose fra Lidl, fordi deres egen rygsæk blev ødelagt af havvandet. Og mens solen står op, står lejren også op, og det er som om, der er ild i skyerne, men der er ikke nogen, der tager sig af det, fordi der er kø til at få et par tørre sko og et regnslag. Da vagten slutter kl. 09.00 er køen til registrering allerede lang. Og da vi vender bilen og kører hjem, kan vi se, at endnu en bus er ankommet med varme, brune øjne i kolde ansigter.

1 kommentar:

  1. Det er for nice, at du kaster dig ud i sådanne udfordringer. Frivilligt! HERREN må bestemt være med dig. Jeg håber (og tror på), at du kommer godt hjem. Held og lykke��

    SvarSlet